Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0592 - 350500
  • info@prefin.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zelf geld opzij zetten


Je kunt bij een verzekeraar individueel pensioen opbouwen of bij een bank sparen. Dit doe je als aanvulling op je AOW en je werknemerspensioen. Je kunt geld opzij zetten door te sparen, te beleggen of door een lijfrenteverzekering af te sluiten. Je kunt ook banksparen of vermogen vormen in je eigen huis.  

Sparen

Het hebben van (spaar)geld geeft een bepaalde zekerheid. Bij een onverwachte tegenvaller hoef je niet direct bij de bank aan te kloppen voor een lening. Een spaarreserve biedt je de vrijheid om je doelen te realiseren. Zelfs als de rente laag is, is sparen nog altijd een stuk voordeliger dan het afsluiten van een lening, waarmee je achteraf je schuld terugbetaalt.

Beleggen

Je kunt rechtstreeks beleggen bij een aanbieder van beleggingsproducten. Maar het kan ook via een financiële onderneming zoals een bank. Dit kan op verschillende manieren: 

  1. Je laat je geld beheren door een vermogensbeheerder. Je maakt vooraf afspraken, bijvoorbeeld over de risico’s die je wilt nemen. De vermogensbeheerder kiest hoe hij je geld belegt en vertelt je achteraf wat hij heeft gedaan.
  2. Je vraagt advies aan een beleggingsadviseur. Daarna kies je zelf hoe je je geld belegt.
  3. Je beslist alles zelf en geeft alleen opdrachten aan de financiële onderneming. Dit heet execution only.

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekeringsproduct of een bankspaarproduct waarbij je periodiek of éénmalig (koopsom) geld inlegt om later een periodieke uitkering te krijgen.

Een lijfrente sluit je af om extra pensioen op te bouwen of om eerder met pensioen te gaan. Het afsluiten van een lijfrente is fiscaal aantrekkelijk als je de premie kunt aftrekken van de belasting. Zie voor informatie over de fiscale voorwaarden www.belastingdienst.nl.

 

<< Terug naar Pensioen