Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0592 - 350500
  • info@prefin.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheekvormen

Nederland neemt internationaal op hypotheekterrein een heel bijzondere plaats in. Want in Nederland is de rente die voor een hypotheek betaald moet worden, al sinds jaar en dag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het heeft tot gevolg dat wie hypotheekrente betaalt minder inkomstenbelasting verschuldigd is. En dankzij die maatregel kunnen veel mensen een huis kopen.

Tegenwoordig zijn er met de lineaire hypotheek en annuiteitenhypotheek twee hypotheekvormen. Hieronder worden deze hypotheekvormen beschreven.

Lineaire hypotheek

U betaalt bij een lineaire hypotheek de hypotheek in gelijke bedragen terug. Deze aflossingsbedragen zijn gedurende de hele looptijd gelijk. De rente wordt slechts berekend over het gedeelte dat nog niet is afgelost van de hypotheek. Na elke aflossing wordt uw rentebedrag lager en daarmee dus ook de maandlasten.
> Lees verder

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag (afgezien van eventuele rentewijzigingen). Dit bedrag bestaat uit twee delen. Het ene deel is de rente die je moet betalen over de lening. Het andere deel, de aflossing, wordt gebruikt om de lening terug te betalen.
> Lees verder

Aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek en beleggingshypotheek

Heeft u vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek of beleggingshypotheek afgesloten? Dan blijven de regels van 2012 voor u van toepassing. Ook als u uw huidige hypotheek oversluit. Er wijzigt dus niets aan uw hypotheekrenteaftrek en ook de manier van aflossen verandert niet. Per 1 januari 2014 is wel het maximale belastingpercentage waartegen hypotheekrenteaftrek mogelijk is verlaagd en zal dit percentage jaarlijks dalen tot uiteindelijk 38%.

Het aflossen van je hypotheek kan dus op verschillende manieren. Uw persoonlijke situatie is belangrijk bij het maken van een keuze. Prefin helpt u graag bij het maken hiervan.